Op vakantie zonder stress? Het kan met deze 7 tips

 Elk jaar is het een terugkerend ritueel: je vakantie staat voor de deur. Je bent aan het aftellen en wil graag op vakantie zonder stres. Toch is het telkens weer hetzelfde liedje. Voordat je op vakantie kan moet er nog een heleboel gebeuren. Projecten, deadlines, je takenlijst die al tijden veel te lang is. Alleen al de gedachte eraan, zorgt ervoor dat je in de stress schiet.

Vakantiestress is voor velen de realiteit. Voordat je op vakantie gaat, loopt de stress op. De eerste dagen van je vakantie kan je nog niet echt ontspannen, omdat je in je gedachten nog bij je werk bent.

Na enige tijd van ontspanning loopt de stress weer op. Nog voor je vakantie afgelopen is. Want je vreest voor wat je aantreft als je terugkomt. Een ontplofte mailbox, je collega die de overgenomen taken heeft laten liggen.  Projecten, die vertraging hebben opgelopen. Allemaal zaken waar je je druk om maakt.

Ga dit jaar op vakantie zonder stress door de volgende tips toepassen.

Maak een prioriteitenlijst

Welke taken moeten echt af voordat je op vakantie gaat? Maak daar een lijst van. Let op: het woordje moeten is belangrijk? Alleen dat wat dringend en belangrijk is zet je hierop. Maak een inschatting van de tijd die je nodig hebt. De benodigde tijd plan je als blokken in je agenda bv in Outlook of Google.

Alles wat niet dringend is, plan je in voor na je vakantie. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om dit te delegeren aan een collega, die daar tijd voor heeft. Als ondernemer kan je wellicht taken uitbesteden aan een virtual assistant.  
Houd er rekening mee, dat er altijd zaken tussendoor komen, die nog dringender zijn! Zorg ervoor, dat je hiervoor ook nog ruimte overhoudt.

Zet je out of office eerder aan

Zet je out of office alvast aan op je laatste werkdag. Zo zorg je ervoor, dat je nieuwe vragen of taken niet meer nog even snel hoeft af te handelen.  Dit werkt overigens ook goed als je terugkomt van vakantie. Het zorgt ervoor, dat je het vakantiegevoel langer vasthoudt

Dit werkt natuurlijk niet, als je op kantoor bent. Dan zien je collega’s dat je er toch bent en krijgt je alsnog de vraag. Zorg er dus voor dat je thuis werkt.

Zorg voor een goede overdracht

Welke taken kan je overdragen en aan wie. Denk daar goed over na en doe dit ook. Hoe minder je overdraagt, hoe groter de stapel werk is, als je weer terugkomt.

Als je iets overdraagt, zorg voor duidelijke schriftelijke instructies. Plan een kort moment om de overdracht mondeling toe te lichten en eventuele vragen te beantwoorden.

Een goede overdracht zorgt voor een goede uitvoering. Weer een zorg minder!

Zeg ook eens nee

Komen er nieuwe grote taken of vragen binnen en is er geen tijd om die voor je vakantie af te ronden?

Geef dat aan en zeg nee tegen die nieuwe taak. Moet het toch gebeuren omdat het echt heel dringend is? Neem je prioriteitenlijst erbij. Een nieuwe taak erbij, betekent, dat er een andere taak afgaat. Geef aan welke taak dan na je vakantie doorgeschoven zal worden.  

Doe je dit niet, dan neem je extra werk op je, wat voor extra stress zorgt. Niet doen dus.

Blokkeer je agenda

Blokkeer de laatste dag in je agenda en houdt hem vrij om je prioriteitenlijst af te werken. Ook kan je deze dag gebruiken om eventuele achterstand in je email bij te werken. Die achterstand kan je een volgende keer overigens voorkomen door deze tips toe te passen.

Plan deze dag bij voorkeur geen afspraken of meetings in. Zo ga je op vakantie zonder stress.

Neem voldoende vrij

Vertrek niet op de 1e dag van je vakantie. Ga ook niet weer aan het werk de dag na terugkomst van vakantie.
Dit zorgt voor extra stress, doordat je je koffers moet pakken op de avond van je laatste werkdag.

Zorg voor een aantal dagen tussen stoppen met werken en op vakantie vertrekken of terugkomen in. Dit zorgt ervoor dat je kan ‘landen’ en in alle rust je koffers in of uit kan pakken

Telefoon en laptop

Schakel je mobiele telefoon en laptop uit tijdens je vakantie. Zo kom je pas echt tot rust en kan je je volledig losmaken van je werk.

Is er echt een dringende reden om bereikbaar te zijn, tijdens je vakantie? Maak afspraken over je bereikbaarheid.

Geef aan, dat je elke dag op een bepaalde tijd je voicemail luistert. Hiermee voorkom je, dat je de hele dag het gevoel hebt bereikbaar te moeten zijn.

  Het toepassen van deze tips zorgen ervoor, dat je op vakantie gaat zonder stress je werk af kan sluiten.      Ook hoef je je tijdens je vakantie niet al zorgen te maken over wat je aantreft als je terugkomt. Merk je        dat de spanning toch oploopt aan het einde van je vakantie?
  Laat het los. Je kan er toch niets aan veranderen. Bekijk als je terugkomt van vakantie wat er moet                gebeuren. Je kan deze tips toepassen om het vakantiegevoel langer vast te houden.

Vind je het toch nog lastig om hiermee om te gaan en kan je wat hulp gebruiken?

Neem contact op voor een gratis kennismaking

Download nu gratis 25 onmisbare tips voor meer productiviteit en meer werkplezier

Download nu gratis 25 onmisbare tips voor meer productiviteit en meer werkplezier